احتمالا اگر سالها پیش کسی به ما میگفت که روزی میتوانیم با هوش مصنوعی صحبت کنیم، به یاد فیلمهای علمی- تخیلی میفتادیم. در ادامه همراه با مستر بلیط باشید.
با این حال، امروزه چتبات میتواند به بسیاری از سؤالات ما در زمینههای مختلف مثل سفر با هواپیما پاسخ بدهد. در این مطلب از مستربلیط شما را با چت جیپیتی و کاربرد آن در صنایع هوایی بیشتر آشنا میکنیم.
چت جیپیتی چیست؟
چت جیپیتی به زبان ساده یعنی گفتوگو با یک چتبات یا رباتی که با کمک هوش مصنوعی به تمام سؤالاتتان پاسخ میدهد. برای اینکه گفتگو با این ربات شروع شود، باید ابتدا از او سؤالی بپرسید.
با تایپ کردن سؤال و ارسال آن در چت، چتبات مبتنی بر هوش مصنوعی به آن پاسخ میدهد. اگر کمی گرم گفتوگو با این ربات شوید، ممکن است فراموش کنید که طرف مقابلتان انسان نیست. پاسخهایی که این ربات به سؤالاتتان میدهد، باعث میشود که گاه تصور کنید دوستی قدیمی آنسوی مکالمه است.
چتبات هوش مصنوعی میتواند موضوع گفتوگوی شما و ادامه آن را حدس بزند، آنچه بیش از همه برایتان اهمیت دارد را تشخیص دهد، برایتان مقاله بنویسد، شعر بگوید، متنهایی به زبانهای مختلف را ترجمه کند و حتی سراغ معادلات پیچیده ریاضی برود.
این چتبات را شرکت توسعه هوش مصنوعی OpenAI طراحی کرده است. این شرکت آمریکایی در سال ۲۰۱۵ میلادی در سانفرانسیسکو کار خود را شروع کرد. این شرکت با سرمایهگذاری شرکتهای بزرگتر مثل مایکروسافت پروژه چت جیپیتی را کلید زد. در حال حاضر، همه جا از این ربات هوش مصنوعی صحبت میکنند. این ربات در صنایع مختلف مانند هوانوردی قابل استفاده است.
نکتهای که باید درباره چت جیپیتی به خاطر داشته باشید، این است که این چت به هیچ وجه یک موتور جستجو نیست. چتبات با این هدف ساخته شده که در یک گفتوگو به تمام سؤالاتتان پاسخ بدهد اما موتور جستجو فهرستی از صفحات وب را در اختیارتان میگذارد که پاسخ سؤالاتتان در آن نوشته شدهاند.
علاوه بر این، چت جیپیتی برای به دست آوردن جواب سؤالاتتان اینترنت را جستجو نمیکند، بلکه از اطلاعاتی که به او داده میشود، استفاده میکند. در حال حاضر، استفاده از این فناوری رایگان است اما در ایران نمیتوانید از آن به راحتی استفاده کنید.
کاربردهای هوش مصنوعی در صنعت هوایی
تا چند سال پیش، در صنعت هوایی هنوز همه چیز توسط انسانها اداره میشد اما با پیشرفت فناوری اوضاع تغییر کرد. با گذشت زمان و پیشرفت فناوریهای هوش مصنوعی بیشتر شرکتهای هواپیمایی و فرودگاهها در سراسر جهان متوجه شدهاند که وجود این فناوری نوین چقدر برای صنعت هوانوردی اهمیت و فایده دارد.
در حال حاضر، شرکتهای بزرگ هواپیمایی در جهان از هوش مصنوعی برای کارهایی مثل برنامهریزی پروازها، مدیریت ترافیک هوایی و سنجش ایمنی پروازها به صورت خودکار استفاده میکنند. با کمک فناوری هوش مصنوعی در مدیریت ترافیک هوایی و کنترل هواپیماها به طور خودکار محاسبه مسیرهای بهینه برای پرواز راحتتر میشود. در نتیجه، شرکتهای حملونقل هوایی میتوانند در زمان و سوخت صرفهجویی کنند.
هوش مصنوعی در صنایع هوایی چنین کاربردهایی دارد:
- مدیریت پروازها: در آیندهای نه چندان دور مدیریت تمام پروازها به دست هوش مصنوعی خواهد افتاد. این فناوری با کمک سیستمهای رایانهای پیشرفته پروازها را به صورت خودکار برنامه ریزی میکند و دیگر نیازی به خلبان نخواهد بود. در حقیقت، این فناوری با کمک ردیابهای پیشرفته برنامه پرواز، سیستم حملونقل هوایی و موقعیت هواپیما را دریافت و آن را کنترل میکند. در سیستم مدیریت پرواز پیشرفته، همواره دادههای مربوط به شرایط آبوهوایی، ترافیکهای هوایی یا سایر شرایط نامطلوب مخابره میشوند و بر اساس این دادهها مسیر هواپیما مشخص خواهد شد.
- کنترل ترافیک هوایی: معمولا برج مراقبت فرودگاهها مسئول کنترل ترافیک هوایی است. در این برجها دهها کارشناس با هواپیماها ارتباط برقرار میکنند تا برخاستن و فرود آنها مدیریت شود. هوش مصنوعی میتواند به کمک این برجهای مراقبت بیاید.
- قیمتگذاری پویا: اگر تابهحال بلیط هواپیما رزرو کرده باشید، حتما چنین چیزی را تجربه کردهاید که در یک پرواز ممکن است صندلیها قیمتهای متفاوتی داشته باشند. حتی هزینه همان بلیط ممکن است در هر دقیقه تغییر کند. این روش قیمتگذاری رایجترین کاربرد هوش مصنوعی در صنایع هوایی است که به آن قیمتگذاری پویا میگویند.
- پیشبینی تأخیر پروازها: برنامههای مدرن مبتنی بر هوش مصنوعی میتوانند به فرودگاهها و خطوط هوایی سراسر جهان در پیشبینی تأخیر پروازها و اطلاعرسانی به مسافران کمک کنند.
علاوه بر این، هوش مصنوعی میتواند به برنامهریزی امور خدمه پرواز، تعمیر و نگهداری هواپیماها و مسائلی از این دست کمک کند. هرجا هم که نام هوش مصنوعی به میان میآید، یکی از فناوریهای آن یعنی چت جیپیتی هم میتواند وارد عمل شود.
در حقیقت، با کمک دادههایی که در زمینه مدیریت پروازها، کنترل ترافیک هوایی یا پیشبینی تأخیر پروازها به چتبات داده شده، این بات هوش مصنوعی میتواند پاسخ تمام سؤالات مربوط به این مسائل را بدهد. کافیست از او درباره یکی از این موضوعات سؤال کنید.
چگونه با چت جیپیتی از ایمنی هواپیما مطلع شویم؟
برای اینکه بخواهیم با چت جیپیتی کار کنیم و از او درباره ایمنی هواپیما و پرواز خود سؤال بپرسیم، باید ابتدا وارد محیط کاربری آن شویم. در حال حاضر، به دلیل وجود تحریمها نمیتوانید با آیپی ایران وارد این برنامه یا صفحه وب شوید. بنابراین، یا باید آیپی خود را تغییر بدهید یا اینکه از شماره تلفنی مجازی یا خارجی استفاده کنید. برای گفتگو با چتبات باید ابتدا در وبسایت OpenAI حساب کاربری بسازید.
برای ایجاد حساب کاربری در این وبسایت میتوانید از اکانت گوگل یا مایکروسافت خود استفاده کنید. بعد از ورود به وبسایت OpenAI، از شما یک شماره تلفن خواسته میشود. همانطور که گفتیم برای این کار باید از شمارههای مجازی یا خارجی استفاده کنید.
بعد از اینکه کد تأیید به شماره شما ارسال شد، باید آن را در بخش مربوطه وارد کنید تا مراحل ثبتنام شما در این وبسایت تکمیل شود. با تکمیل ثبتنام میتوانید وارد چت جیپیتی شوید و گفتوگو با چتبات درباره ایمنی هواپیما را شروع کنید.
به عنوان مثال، میتوانید از چتبات بپرسید که آیا ترافیک هوایی در زمان پرواز شما مناسب است یا خیر؟ حتی میتوانید از او درباره هواپیمایی که سوار آن شدهاید و ایمنی آن سؤال کنید. این بات مبتنی بر هوش مصنوعی بر اساس اطلاعات و دادههایی که قبلا به او داده شده، به سؤالاتتان پاسخ میدهد.
آیا برای استفاده از چت جیپیتی باید برنامه آن را دانلود کنیم؟
یکی از مهمترین سؤالاتی که ممکن است با شنیدن این فناوری به ذهنتان برسد، همین خواهد بود. در پاسخ به این سؤال باید گفت که گفتوگو با چتبات نیاز به دانلود هیچ نرمافزاری ندارید.
چت جیپیتی از طریق یک صفحه وب در دسترس شماست. برای گفتوگو با چتبات فقط باید در OpenAI حساب کاربری بسازید. در حال حاضر، این شرکت هنوز هیچ برنامه رسمی منتشر نکرده است.
در نتیجه، تمام نرمافزارهایی که با این عنوان منتشر شدهاند، جعلی هستند و نصب و استفاده از آنها چندان عاقلانه نیست. بهتر است برای استفاده از این فناوری به سراغ وبسایت اصلی سازنده آن بروید و در آنجا به پاسخ تمام سؤالاتتان برسید.
آینده چت جیپیتی
هیچ شکی نیست که دنیای فناوری این روزها تحت تأثیر فناوریهای هوش مصنوعی قرار گرفته که نمونه بارز آن چت جیپیتی است. امروزه بسیاری از مردم جهان پاسخ سؤالات خود را از چتبات معروف میگیرند. آنها برای نوشتن مقاله، سرودن شعر، حل معادلات پیچیده ریاضی و بسیاری از مسائل دیگر به سراغ چتبات میروند اما این پایان ماجرا نیست.
شرکت سازنده چت جیپیتی بهتازگی خبر از معرفی نسخه جدید این ربات داده است. چت جیپیتی- ۴ تکرار بعدی این ربات به شمار میرود که البته دقت و قابلیتهای آن به طرز قابل توجهی افزایش خواهد یافت. هنوز تاریخ انتشار این نسخه جدید از چت جیپیتی مشخص نیست اما طبق آنچه نشریه نیویورکتایمز گزارش داده، این فناوری احتمالا در سهماهه اول سال ۲۰۲۳ میلادی عرضه خواهد شد.
بر اساس آنچه تاکنون درباره این نسخه جدید اعلام شده، این نسخه قابلیت آن را دارد که در برنامههاو نرمافزارهای دیگر ادغام شود. پس دور نیست آن زمانی که مثل فیلمهای علمی- تخیلی همه چیز از جمله پرواز هواپیماها و برنامه آنها به دست هوش مصنوعی سپرده شود و ما مثلا از چت جیپیتی بپرسیم که بهترین بلیط هواپیما برای سفری ایمن به اصفهان کدام است؟
دیدگاهتان را بنویسید